TV+ – LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK

DIGITÁLIS TELEVÍZIÓ SZOLGÁLTATÁS

A Digitális TV az analóg televízió szolgáltatáshoz képest (SD) lényegesen jobb kép- és hangminőséget biztosít. A digitális televízió (TV+) egy újabb típusú műsorszórási technológia, amely a jelenlegi televíziózás átalakulásához vezet. A digitális jeltovábbításnak köszönhetően, a jel mentes bárminemű zavartól és külső hatástól. Más szóval, ha a vevőkészülék a legkisebb digitális jelet is érzékeli, ugyanolyan minőségben fogja megjeleníteni, mint a sokkal erősebb forrásból érkezőt. Ez azt jelenti, hogy a digitális műsorszórásban vagy kitűnő minőségű kép jelenik meg, vagy egyáltalán nem jelenik meg kép, vagyis nem létezik ún. „szemcsés” képernyő vagy elmosódott kép. A digitális TV jel lehetővé teszi a televízióállomásoknak, hogy kíváló minőségű és “mesterséges térhangzású” műsorokat sugározzanak. A Digitális TV széles (16:9) képarányt kínál, ugyanakkor megfelelő rugalmasságot és interaktivitást is lehetővé tesz. A tévénézés mellett lehetőséget nyújt egyéb szolgáltatások igénybe vételére, mint a feliratozás, az audiocsatornák, a műsorújság (EPG), stb.

SZÉLESVÁSZNÚ KÉP

A digitális televízió szolgáltatás rugalmassága (DVB) lehetővé teszi a szélesvásznú képek sugárzását. A műsorokat szélesvásznú, de régebbi típusú TV készülékeken is nézhetjük, azzal, hogy a régebbi készülékek alkalmazkodnak a 16:9-es képarányhoz, így a képernyő alsó és felső részén fekete csíkok jelennek meg.

MILYEN FELSZERELÉS SZÜKSÉGES A DIGITÁLIS TELEVÍZIÓ SZOLGÁLTATÁSHOZ?

A digitális TV adás vételéhez szükséges egy digitális vevőkészülék, SET-TOP BOX/CA MODUL vagy Smart kártya. A felhasználók számos TV csatornát követhetnek, amit eddig az analóg televízió szolgáltatás nem tett lehetővé. SET-TOP BOX segítségével az analóg televízió képeit, a 4:3-as képarányt a 16:9-es váltja fel, amit a MENÜ pontban választhat ki a készülék távirányítója segítségével.

SET-TOP BOX

A SET-TOP BOX digitális jel vételére alkalmas készülék, amely átalakítja a jelet AV illetve cinch (kisebb felbontású) kimenetre és lehetővé teszi a digitális adások követését klasszikus analóg televízión keresztül is, amivel manapság a felhasználók többsége rendelkezik. A SET-TOP BOX egy HDMI kimenetet is tartalmaz (nagy felbontású). Analóg TV készülékeken kizárólag SET-TOP BOX-szal nézhető a digitális adás.

A SET-TOP BOX használati útmutatója

A SAT-TRAKT SET-TOP BOX használati útmutatójának letöltése.

A DIGITÁLIS TELEVÍZIÓ SZOLGÁLTATÁS MEGEGYEZIK A HDTV-VEL?

Nem. A HDTV (High Definition Television) egy újabb szabvány, amely kiváló képminőséget biztosít. Ahhoz, hogy élvezni tudja az említett képminőséget, szüksége van egy HD Ready vagy Full HD felbontási egységet kezelő TV készülékre és egy HDTV vevőkészülékre (SET-TOP BOX-ra vagy CA MODUL-ra, amit a SAT-TRAKT biztosít Önnek).

HDTV

Az analóg és a digitális televízió szolgáltatás mellett ismeretes még a HDTV (High Definition Television) is. A HD (High Definition) jelölés a felbontásra vonatkozik – a vízszintes vonalak számára, amit a képernyő megtud jeleníteni –, nem pedig a TV készülék gyártási technológiájára. A HDTV valójában digitális televízió, mely a hagyományos analóg televíziónál jóval nagyobb felbontást biztosít. A HDTV által sugárzott kép sokkal több információt tartalmaz, mint a szabványos felbontású TV. Ezek a kiegészítő információk tisztább és gazdagabb megjelenést biztosítanak, mely részletesebb képet és jobb hangzás ad. A HDTV a televíziózás utolsó vívmánya, tökéletes kép- és hangminőséget nyújt a nézők számára és akár ötször részletesebb képfelbontást, mint a hagyományos TV készülékek. A HDTV olyan érzést kelt bennünk, mintha moziban ülnénk. A kíváló képminőség a nagy képernyőjű televízióknál jut kifejezésre. Ez azt jelenti, hogy a HDTV előnye a nagyobb képernyőknél illetve kivetítőknél jobban érzékelhető. A HDTV teljes képernyőn élvezhető igazán és a mozihoz hasonló látványt tár elénk mesterséges térhangzással. Létezik néhány HD televíziós szabvány, melyek közül a legnépszerűbbek: 720p, 1080i és 1080p. A szabványos felbontású televízió (Standard Definition vagyis SD) alatt értjük a 768×576 pixel felbontásút, vagyis a kép 768 pixelből (pontból) áll merőlegesen és 576-ból függőlegesen. Ez a televíziós jel jellemző az analóg TV készülékekre is. A HDTV (High Definition vagyis HD) kétszer (1280×720 pixel) illetve, ötször nagyobb (1920×1080 pixel) a felbontást nyújt. Minél több a pixelek száma, annál nagyobb a felbontás, tartalmasabb és élesebb a kép. Mondhatjuk, hogy a HDTV jel a legélesebb, amit a digitális televízió biztosítani tud.

MENNYIVEL ÉLESEBB A HDTV KÉPE A SZABVÁNYOS TELEVÍZIÓHOZ KÉPEST?

Az analóg televízió, amit az utóbbi 60 évben néztünk, 768×576 pixel felbontású. Ezzel ellentétben a HDTV műsorok 1920×1080 pixel felbontásban nézhetőek, ami a gyakorlatban ötször élvezhetőbb képet biztosít a szabványos televíziónál. A különbség azonnal észrevehető.

MI A KÜLÖNBSÉG A HD READY ÉS A FULL HD TV KÉSZÜLÉK KÖZÖTT?

A HD Ready az a formátum, ami kétszer nagyobb felbontást biztosít a szabványos televíziók felbontásánál. A HD Ready TV készülékek 720p és 1080i képfelbontást tudnak megjeleníteni. A Full HD a maga hihetetlen 1080 vízszintes vonalával a HD televíziózás csúcsát jelenti.

RÉGI TV KÉSZÜLÉKEM TOVÁBBRA IS HASZNÁLHATOM?

Igen, de ha régebbi típusú TV készülékkel rendelkezik, nem tudja élvezni a nagyfelbontású TV csatornák nyújtotta élményeket. Amennyiben készüléke támogatja a HD ready vagy a Full HD szabványt, teljes egészében élvezheti a HD adások nyújtotta előnyöket. A HD csatornák nézésének csak akkor van értelme, ha HD ready vagy Full HD készülékkel rendelkezik, mert csak ezek képesek teljes HD minőséget nyújtani Önnek.

DOLBY® DIGITÁLIS TÉRHANGZÁS

Az említett hangzás nagyon közel áll a klasszikus DVD lemez nyújtotta térhangzáshoz. A nagy felbontású TV (HDTV) kizárólag Dolby® Digitális hangot közvetít (Dolby® Digital Sound). A felhasználóknak adott a lehetőség, hogy a műsorokat és a térhangzást teljes mértékben élvezzék nagy felbontású, szélesvásznú TV készülékeiken. Az adott műsort közvetítő TV csatornától függ, hogy Mono, Dolby Stereo vagy Dolby Surround 5.1-es hangzásban lesz részünk, vagyis egy, kettő vagy hat független audio kimenetet használhatunk. Ha a felhasználó a digitális vevőkészüléket (SET-TOP BOX) erősítőre, házimozi rendszerre vagy más megfelelő készülékre csatlakoztatja, a kiválasztott műsor követésekor ugyanolyan hangzásban lesz része mintha DVD filmet nézne házimozin keresztül.

EPG – ELEKTRONIKUS MŰSORÚJSÁG

Az elektromikus műsorújsáj a digitális televíziózás kulcsfontosságú alkalmazása. Célja, hogy a nézők betekintést nyerjenek a különböző csatornákon sugárzott műsorok tartalmába. Ezzel az alkalmazással, megtekintheti az összes tévéműsor tartalmát, képekkel kiegészítve (a weboldalakhoz hasonlóan). A felhasználó bármely pillanatban hozzáférhet, attól függetlenül, hogy épp melyik csatornát nézi. A programozás lehetősége is adott (az emlékeztető, a felvenni kívánt műsor beállítására/rögzítésére szolgál).

GYERMEKZÁR

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy gyermeke elől el tudja zárni, azokat a csatornákat, amelyek korhatárhoz kötöttek.

FELTÉTELEK A DIGITÁLIS TV CSATLAKOZÁSRA

A SAT-TRAKT analóg kábeltévé felhasználója kell, hogy legyen. Csatornakiosztásban az ALAPCSOMAG igénybe vétele után részesül. Digitális TV szolgáltatáshoz, az ALAPCSOMAG (analóg TV) használata szükséges.

CSATLAKOZÁS – SET-TOP BOX VAGY CA MODUL SEGÍTSÉGÉVEL

A felhasználó SET-TOP BOX vagy CA MODUL segítségével csatlakozhat. Aki LCD vagy Plazma TV készülékkel rendelkezik és beépített DVB-C tunert és/vagy CI+Slot-ot tartalmaz készüléke, annak MODUL használatát javasoljuk, míg akinek régebbi típusú TV készüléke van, annak SET-TOP BOX-ot.

Piacvezető kábeltelevízió és Vajdaság egyik vezető internet szolgáltatója. Általa lehetővé vált, hogy a kisebb vajdasági települések lakói is országosan az elsők között jussonak az említett szolgáltatásokhoz.